Boerenkoolstamppot met chorizo ​​en huisgemaakte piccalilly | RTL Nieuws

2021-12-01 07:58:45 By : Mr. Ryan Lau

Hugo maakt een klassieke boerenkoolpuree. Met chorizo ​​geeft hij er een Spaanse twist aan. Deze pittige worst maakt het 'iets anders'. Spaanse zegel in 3, 2, 1!

Hugo begint met de piccalilly. Hoewel hij erg lekker is bij friet, is hij ook heerlijk als topping op een broodje rookworst of zoals vandaag met een boerenkoolstempel. 

Breng een pan water aan de kook. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadjes met een lepel. Snijd vervolgens de komkommer, bloemkoolroosjes en sperziebonen in kleine stukjes. Halveer de zilveruitjes.

Zowel de bloemkoolroosjes, zilveruitjes als sperziebonen kunnen 2 minuten blancheren of koken in kokend water. Waar het om gaat is dat de rauwheid weg is. 

Terwijl de eerste groenten koken, maak je wat Hugo een 'pap' noemt. Meng in een kom de bloem met 100 ml appelciderazijn. Klop alles goed los met een garde.

De bloem zorgt ervoor dat de piccalilly mooi gaat binden. Als je deze stap overslaat, krijg je zoetzure groenten in plaats van een saus. Zodra de klontjes uit het azijn-bloemmengsel zijn, voeg je de kurkuma, mosterdpoeder, koriander, mosterd en komijnzaad toe.

Doe de rest van de azijn in een pan. Voeg de suiker en een flinke snuf zout toe en breng al roerend aan de kook. Kookt het? Roer vervolgens het azijn-kruidenmengsel erdoor en laat het 2 minuten indikken. Zorg dat je blijft roeren.

Voeg daarna de bloemkool en sperziebonen toe en kook ze 3 minuten. Als laatste kan de komkommer worden toegevoegd voor een extra bite. Je piccalilly is klaar.

Giet de hete saus in een gesteriliseerde pot en laat afkoelen. Daarna kun je hem in de koelkast zetten en er maanden van genieten.

Begin met het coaten van de aardappelen, dwz schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Hugo: "In 99% van mijn recepten schil ik de aardappelen niet, maar schil ik ze beter in een stoofpotje." Schil en snij vervolgens de knolselderij en hak de boerenkool grof.

Breng in een grote pan een mooi laagje water aan de kook. Voeg wat zout toe aan het water. Kook de groenten 20 minuten met de deksel op de pan. De boerenkool kan de laatste 5 tot 10 minuten worden toegevoegd. 

Dan de Spaanse trots van de postzegel: chorizo. Verwijder het vel van de worst en snijd deze in stukjes. Doordat de worst zelf vol krachtige kruiden zit, hoef je zelf niets aan de stempel toe te voegen. Bak de chorizo ​​in een droge koekenpan op middelhoog vuur in circa 3 minuten krokant. 

Tijd om de groenten af ​​te tappen. Zet de pan daarna weer op een heel laag vuurtje, zodat de aardappelen het laatste beetje vocht opnemen. Voeg dan de melk toe. Stamp het tot slot met de stamper tot een grove puree. 

Schep de helft van de chorizo ​​inclusief het bakvet uit de pan door de stempel. Gebruik de rest van de Spaanse worst als garnering bij het serveren. Roer de stoof goed door. Probeer de stempel. Is het naar smaak of kan wat extra (zwarte) peper geen kwaad? 

Schep de boerenkoolpuree op de borden, garneer met de overige stukjes chorizo ​​en serveer met de piccalilly.

Wil je koken en kijken combineren? Bekijk hier aflevering 21 via Videoland en zie hoe Hugo de boerenkoolstamppot maakt met chorizo ​​en piccalilly. 

Altijd weten wat er aan de hand is? Download de gratis RTL Nieuws app en blijf op de hoogte.